Ronda-ronda Labuan




           Setelah puas meronda di Kuala Lumpur, kali ini berpeluang meronda lama di Labuan, salah satu daripada Wilayah Persekutuan Malaysia. Labuan adalah negeri kepulauan terletak berdekatan dengan negeri Sabah, yang boleh di hubungi melalui jalan udara dan laut sahaja.





Selamat datang ke Labuan, mutiara timur.



Terminal feri antarabangsa untuk perhubungan laut.



             Labuan seluas 91 km persegi (35 sq mi) membangun dari segi sektor minyak dan gas di samping kemudahan kewangan pesisir Malaysia. Ia di di diami dengan pelbagai etnik kaum yang menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan oleh pihak Perbadanan Labuan.




Ujana kewangan, Labuan Shipyard & Petronas Refinary Plant.




Kemudahan riadah di Taman Botani



Taman Botani kawasan hijau.



Kemudahan bersukan di Kompleks Sukan Labuan.



Masjid An-Nur, masjid jamek Labuan.



Labuan Walk , pasar hujung minggu.



Pelbagai barangan di jual di Labuan Walk.




Pasar besar Labuan, pusat keperluan makanan.



Makanan laut segar di pasar Labuan.



Barangan kering dan sayur di pasar Labuan.



Pusat cendermata di pasar Labuan.


          Penduduk di sini masih ada yang mendiami rumah tradisional di perkampungan air sejak penempatan awal lagi kerana masyarakat dan pantai tidak dapat di pisahkan terutama golongan nelayan. 




Kediaman di perkampungan laut.



Pantai-pantai di Labuan.



Makanan laut meriah di Labuan.



Selamat datang ke Wilayah Persekutuan Labuan

Ronda-ronda di Kuala Lumpur

Tiada lain yang patut di banggakan selain daripada ibu negara sendiri. Meronda-ronda sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur menjanjikan keriangan untuk menyelami aspek pembangunan, kesenian, sejarah dan syurga beli belah. Semuanya boleh anda lusuri dengan khidmat bas KL Hop-On Hop-Off.





Ayuh naik.... RM 18 dari pagi hingga malam.




Bangunan pencakar langit Kuala Lumpur.




Medan sejarah awal Kuala Lumpur.




Pusat tumpuan koleksi seni & kraftangan.




Kompleks Istana Negara.




Masjid Negara.



Muzium Negara



Muzium Kesenian Islam.




Koleksi dalam muzium.




Balai seni visual negara




Pusat beli belah Kuala Lumpur



        Sekian aktiviti ronda-ronda di Kuala Lumpur. Banyak lagi yang menarik untuk di terokai di ibu kota negara yang sarat dengan segalanya untuk anda. :)

Riang ria di Legoland Malaysia

Hari minggu yang bosan kali ini telah membawa diri ke Legoland Malaysia. Terletak di Nusajaya Johor, dengan menggunakan Maybank Debit kad, harga tiket masuk hanya RM 91 untuk outdoor park sahaja. Jadi, kami berhiburan lah dari pukul 10 pagi sampai 6 ptg, walaupun kadang-kadang hujan turun sekali sekala, musim hujan sudah tiba awal November ni. Huhu




Tak sabar hendak masuk Legoland Malaysia.

Bandaraya Johor Bahru yang di Lego kan

Kuala Lumpur & Putrajaya yang di Lego kan.

Bandar Asean yang di Lego kan.


KLIA & PTP pun di lego kan.

Lego karekter seperti Pirate & Chima

Layankan semua rollercoaster.

Layankan tema Halloween di Lego Kingdom

Layankan Star War yang di Lego kan.

Sekitar objek yang di Lego kan.

Sekian aktiviti berhibur di Legoland Malaysia yang di tutup pada jam 6 ptg. Sangat sesuai untuk kanak kanak sekolah rendah daripada orang dewasa, kecuali dewasa yang meminati binaan Lego dan permainan. Tapi kalu nak berhiburan bersama, apa salahnya kan.